Våra Ipadregler
4 september 2019
Här kommer viktig information om skol-ipadsen:
- Ipaden ska laddas hemma, så ipaden är fullt laddad när skoldagen börjar.
- Tangentbordet ska laddas ca en gång/månad. Den korta svarta kabeln (som ligger i lådan) ska användas vid laddning av tangentbordet. Om ni märker att tangentbordet laddas ur snabbare så måste ni meddela skolan för då behöver vi lämna in tangentbordet till IS/IT för åtgärd.
- Om man byter skola får man lämna tillbaka ipaden och då ska båda laddkablarna lämnas tillbaka (det måste vara original, det får ej vara av annat märke). Ipaden ska då läggas i kartongen tillsammans med laddkablarna.
- När åk 3 är slut så erbjuds man att köpa ut ipaden inkl laddkablar (ej hörlurar, dessa har vi alltid i skolan) till en förmånlig kostnad. Denna summa får vi inte veta förrän i slutet av åk 3, när utköpet är aktuellt. Vill man inte köpa ut ipaden ska den lämnas tillbaka till skolan i gott skick inklusive de två medföljande laddkablarna. Laddkablarna måste vara i original, dvs Apples egna. Man kan inte lämna tillbaka en laddkabel av annat märke.
- Kartongen som ipaden låg i, ska tas med hem, den behövs inte lämnas tillbaka skolan, annat än om man ska byta skola under de här tre åren på lågstadiet- då lämnar man tillbaka kartongen inkl laddkablar och instruktionshäfte för tangentbord (som följer med i lådan).
- Man får inte klistra klistermärken eller namnlappar på ipaden eller skalet.
- Om ni föräldrar väljer att skapa ett apple-id så kan ni ladda ner spel. Eleverna får ha max 5 privata appar på sin skol-ipad. Om ni laddar ner appar så måste apparna följa de rekommenderade åldersgränserna. Hittar vi appar som inte följer de rekommenderade åldersgränserna på elevens ipad, så kommer apparna att raderas. Om problemet uppstår igen så kommer vi att behålla ipaden på skolan.
- Om lärarna märker att eleven inte använder ipaden på rätt sätt (inte följer reglerna för handhavande) så kommer vi att ta in ipaden och behålla den på skolan till skoldagen är slut. Om problemet uppstår igen så kommer vi behålla ipaden på skolan.
- Ipaden är försäkrad. Försäkringen gäller bara om ipaden ligger i sitt tillhörande fodral. Ipaden ska ALLTID ligga i fodralet, med tangentbordet. Man får inte byta ut fodralet utan det ska vara original.
- Tangentbordet/fodralet är inte försäkrat. Om det går sönder så kontakta klassläraren.
- Om man tappar ipaden/den får en hård smäll eller dyl, ska man undersöka den och se om den fungerar som den ska. Om den fungerar som vanligt ska man mejla till skolutveckling@mora.se och meddela:
- Elevens namn och klass
- Vad hände?
- Hur kunde det hända?
- Att inga synliga eller funktionella skador uppstått
Detta gäller oavsett om det blir en skada eller ej. Det är för att det kan uppstå fel/skada på ipaden längre fram, om den t ex blivit tappad x antal gånger tidigare. Då behöver det finnas dokumentation om ”tappningstillfällena” för att försäkringen ska gälla. Om man tappar den i skolan så meddelar vi lärare information om ”tappningtillfället” till skolutveckling så de kan skriva in det på elevkontot. Händer det att man tappar den utanför skoltid så är det vårdnadshavarna som anmäler ”tappningen” till skolutveckling.
- När man går till och från skolan ska ipaden alltid förvaras i ryggsäcken. Ha gärna ipaden i en plastpåse, i ryggsäcken, vid nederbörd.
- Man gör ren ipaden med en lätt fuktad trasa (med vatten) med jämna mellanrum. Man gör ren ipaden hemma.
- Eleven ska ha ett foto av sig själv som bakgrund vid låst skärm. Detta för att vi ska veta vems ipad det är.
- Den ”vanliga” bakgrundsbilden, där man ser olika appar, kan man välja en valfri bild till.
- Eleven ska inte använda någon lösenkod eller touch id.
- När man förflyttar ipaden (i skolan eller hemma) ska man hålla i den med två händer.
- Se till att ipaden alltid förvaras på ett plant läge när den inte används, på avstånd från små syskon, husdjur och mat och dryck.
- Se till att sätta tillbaka ipaden med rätt långsida mot tangentbordet, då en sida är magnetiskt. Långsidan utan knappar ska vara mot tangentbordet.
- När det kommit ut en ny uppdatering av iOS ska en uppdatering göras hemifrån. Skolan meddelar via mejl när ni ska uppdatera. Har man inte tillgång till internet hemma kan man göra uppdateringen i skolan.
- Lagringsutrymmet är 32 GB på iPaden. Minst hälften av lagringsutrymmet ska finnas tomt för skolan att nyttja under läsåret.
- Om ipaden får en skada ska man fylla i en skadeanmälningsblankett (finns på vår hemsida i menyn till vänster) och ta med sig ipaden till IS/IT (Engelbrekts väg 7), där man lämnar in dessa och får med sig en låneipad hem.
- Om laddkabeln får en skada så kan det gå på försäkringen, det beror på vilken typ av skada det är. Vi återkommer med mer info om hur man ska gå tillväga med den felanmälan.
Har ni några frågor så hör av er till oss, tack.